Synas på Google

Kanske det absolut viktigaste

Om era hemsida och era produkter/tjänster inte går att hitta när man söker efter dem så är er hemsida ganska meningslös, inte sant.
Google arbetar ständigt för att förbättra kvalitén på deras sökresultat. Ju bättre kvalité desto bättre sökmotor, eller hur.
Som företag och som hemsideproducent finns det en del regler man skall följa. Och bör följa.
Men Google är trevliga – deras handbok för sökmotoroptimering finns att ladda ner.
Fast det kan ju ändå vara bra att ha en aning om vad man vill synas på, hur man vill synas och var man vill synas.

Arbeta med en SEO expert

Vad gör en SEO expert?
SEO är en förkortning av det engelska uttrycket “search engine optimization”, på svenska sökmotoroptimering. Att sökmotoroptimera en sida för en sökmotor så som google är idag en av hörnstenarna när man bygger webbsidor, framför allt är det viktigt inom e-handel.
Bra sökmotoroptimering innebär att dina kunder och personer som är intresserade av ert budskap och era produkter hittar er. Bra sökmotoroptimering är ett starkt och kostnadseffektivt verktyg för att driva trafik. Trafiken skapas genom att bygga träffar kring de nyckelord som ni vill att era kunder ska hitta er på. En SEO expert arbetar med att få er sida synas på era relevanta sökord.

Att skriva för relevanta sökningar

Att skriva bra och relevanta SEO texter som håller hög kvalitet är en viktigt del av arbetet, texter med kvalitativt innehåll som ger era potentiella besökare den information de letar efter. Här måste SEO skribenten ha god insyn i er verksamhet alternativt era produkter. Vid uppbyggnaden av en e-handel är det en bra idé att låta SEO skribenten redan från början vara med och utforma strukturen av databasen och informationsflödet för att sedan komplettera det med sina produkttexter. Strukturen kring och uppbyggnaden av textstyckena med rätt taggar är en avgörande bit av arbetet med texterna.

Struktur och flöde

En SEO expert kan vara till stor hjälp redan från början när man bygger en ny hemsida eller ska starta en e-handel. Som jag nämnde i förra stycket så tjänar man mycket på att redan från början ha en bra informationsstruktur och ett bra och naturligt flöde i uppbyggnaden av sina texter. Ett bra tips är att utgå från sig själv och vad man själv har för förväntningar när man söker. Sökträffarna kan se annorlunda ut, är det en produkt, en informationssida eller kanske bara en bild besökaren letar efter? Ta gärna hjälp av en grafisk designer när ni bygger er hemsida för att få den mest användarvänliga designen.

Sökmotormarknadsföring

Att utnyttja sökmotorernas potential som marknadsföringsverktyg blir allt vanligare, och teknikerna kring det skiftar. Väl utfört kan det generera bra trafik till kunderna och i sina tur öka försäljningen. SEO byråer som inriktar sig på den här typen av uppdrag blir allt vanligare. Ibland kan det dock vara svårt för företagen att leverera säkra positioner. Google är ett föränderligt verktyg med kunderna i fokus. Google vill leverera kvalitet och ge sina användare bästa möjliga resultat. Google arbetar också en hel del på att utöka sitt annonssegment vilket medför att det blir mindre plats i den organiska träfflistan. Sökmotormarknadsföring är fortfarande dock ett kraftfullt verktyg som kan ge bra resultat.

SEO och Google

Sökmotoroptimering och Google är idag de två kraftfullaste verktygen på internet. En SEO-expert arbetar kontinuerligt med att följa googles utveckling och rekommendationer. Ca. 96% av alla sökningar som görs idag sker på Google. Google förändrar ständigt sina algoritmer, ibland sker även förändringar i deras regelverk. Googles största hot är om deras verktyg blir för lättmanipulerat och irrelevanta sidor kan klättra för relevanta sidor i sökmotorerna. Då spelar google ut sin roll. Precis som alla drivs googla av att tjäna pengar, därför ser vi nu att ett av områdena som googla lägger med pengar på att utveckla är deras område för annonsering. På första sidan kommer fler och fler platser tas över av “köpta” placeringar så som Adwords.

SEO skribent – sökredaktör

En SEO skribent eller sökredaktör arbetar likt en copy fast med fokus på nyckelord och sökresultaten kring dessa. En viktig del av arbetet med en hemsida är aktiviteten på sidan och kring sidan. Fler och fler företag anställer SEO-experter med skribentkompetens som kan hålla sidans innehåll levande och attraktivt, förmedla nyheter och skriva SEO-vänliga texter.